top of page

Zwerver

Bij mij om de hoek zit altijd een zwerver. Hij heeft een kar, een hond en een saxofoon van een pvc-buis. Ik ken hem inmiddels een beetje. Ik klets wel eens met hem, geef hem wat geld of eten.


Sinds ik in de grote stad woon ben ik erachter gekomen dat iedere wijk of stadsdeel haar vaste zwervers heeft. De een heeft een saxofoon van een pvc-buis, de ander zingt 'I like to move it, move it' en weer een ander schopt eindeloos plastic zakjes en blikjes voor zich uit.


Iedere zwerver lijkt zijn of haar specialiteit te hebben. Zouden ze hierover vergaderen om niet elkaars vaarwater te komen? Zou in dezelfde vergadering worden besloten wie welk stadsdeel toegewezen krijgt?


Ik heb een enorme bewondering voor zwervers. De toewijding voor het ambacht binnen dit vakgebied is ongekend. Zwerven doe je niet, dat bén je. Zoals een arts ook buiten dienst ook altijd arts blijft en hulp verleent waar nodig.


Het is alles behalve makkelijk om rond te komen van de zwerverij. Uitslapen is er niet bij. 's Ochtends vroeg is het eerste volk al op straat, dus hup, aan de zwerf! Voor half elf zitten de eerste halve liters er al in. Met een beetje geluk heb je rond de middag genoeg geld gekregen om iets te kunnen eten, want daarna begint het échte zwerven: flink dronken zingen, schreeuwen, mensen lastig vallen.


Misschien heb je aan het einde van de middag even tijd om in slaap te vallen of in het oneindige niks te staren maar daarna moet je weer door.


Vakanties zijn er niet bij. Laatst kwam ik mijn vaste zwerver tegen in een ander stadsdeel, bleek hij op zakenreis te zijn.


Soms lees je over de werkdruk bij topmanagers, een werkweek van tachtig uur en daarnaast nog een gezin. Ga maar eens zwerven denk ik dan! Daar valt die zogenaamde werkdruk bij in het niet.


Zwerven is topsport. Zwaarder nog. Ik zie het Memphis Depay nog niet doen. Die overleeft het nog geen week. Zou hij dan na ieder bedrag wat hij van voorbijgangers krijgt ook zijn vingers in zijn oren doen?


Bij deze pleit ik voor meer respect voor de zwerver. Te vaak zien we hen als zuiplappen of luie mislukkelingen. Menselijk afval. Terwijl het ongelooflijk is dat ze doen wat ze doen.

Ik zou het niet kunnen, dat weet ik zeker.


bottom of page