top of page

Wielewaal

'Ik heb 'm gehoord.'


Met deze profetische woorden belde mijn vader me op. Ik was net in de auto gestapt om naar het zonnige zuiden te rijden. Gitaar, versterker, kostuum. Klaar voor weer een nieuwe try out.


Deze datum stond al een tijdje omcirkeld in mijn agenda. Parkstad Theater Heerlen. Spelen in Limburg is toch iets bijzonders. En na afloop doorrijden naar Leveroy. Naar café Wetemans. Om uiteindelijk goed in de olie naar mijn ouderlijk huis te zwalken. Zulke optredens zijn de krenten uit de pap.


Het telefoontje van mijn vader gaf alles nog meer glans. We hadden het er al een paar weken over. Dat we 'm misten. Dat we hoopten dat ie weer zou komen. En nu, eindelijk, had mijn vader 'm gehoord. De wielewaal.

Mocht je nu denken, 'nou en, de wielewaal, wat is daar zo bijzonder aan?', stop dan nu met lezen en zoek 'm op. Als je hem ziet dan heb je je antwoord.


Ieder voorjaar zit dit hoogstandje van moeder natuur, achter op de hei, in het bos. Zijn roep alleen al. Kort en eenvoudig, maar aan alles hoor je, dit is iets speciaals. Ik heb geslopen, gewacht en gezocht. Ieder voorjaar weer, maar ik heb 'm nog nooit gezien. De wielewaal is een spook. Een fantoom. Te mooi om waar te zijn.


Maar nu zou het gebeuren. De sterren stonden goed. Vandaag zie ik mijn wielewaal.


De aanwijzingen van mijn vader klopten tot op de meter. Het bos achter de Spekboer, bij de mierenhoop rechts. Van verre hoorde ik hem al roepen. Hij wilde dat ik hem vond.


Ik ging het pad af. Meter voor meter baande ik me een weg door de doornstruiken. Steeds dichter benaderde ik zijn lokroep. Ik was bijna in het hart van het bos. Nog een paar voorzichtige stappen en dan zou ik hem eindelijk zien, mijn fantoom.


Maar toen ineens een andere roep. Lomp, hard en alles verwoestend. 'Hey Crins, waat sjraavels doeë hie-j door 't bos manne?' Een paar meter verderop stond Graat Bukkums. Hij had me het bos in zien gaan en wilde weten wat ik aan het doen was.


Ik kromp ineen toen ik alle dieren uit het bos hoorde vluchten. Dit was mijn kans en mijn kans was gevlogen. Graat heeft nog drie kwartier over zijn nieuwe dakkapel gepraat.

bottom of page