top of page

Welkom

De theaters blijven open. Ik kon het niet geloven. Ik was er al volledig op voorbereid dat onze sector weer een klap zou vangen. Bij iedere crisis, bezuiniging of maatregel wordt er steevast met een kanon op de mug genaamd cultuur geschoten.


Dit keer blijven we gespaard. Ik leef mee met alle andere sectoren die piepen en kraken onder een nieuwe golf aan maatregelen, terwijl ook zij al maanden alles op alles zetten om een veilige en werkbare omgeving te creëren. De uitzichtloosheid die zich dan meester van je maakt is mij bekend.


Dat de theaters open blijven is terecht. Besmettingen in onze sector zijn er amper. Het is een lichtpuntje in de donkere winter die wederom voor ons ligt. Het theater is de plek waar we wél samen kunnen komen.


Laten we dan ook gebruik maken van deze kans!


De kaartverkoop in de theaters verloopt moeizaam. En dat snap ik. We zijn na dik anderhalf jaar corona-ellende murw gebeukt. Noodgedwongen zijn we in een vegeterende, apathische Netflixstand beland. Als we niet oppassen worden we een land van bankzitters. Donny van de Beek. Met veel te veel potentie een potje zitten wegkwijnen.


Ik moet er zelf ook moeite voor doen. Ik ga ook amper meer ergens naar toe. Ik heb me ook laten ontmoedigen door het verleidelijke credo 'laat maar dan'.


Laten we de routine doorbreken. Bevrijd je van het beeldscherm en sta op van je hoekbank. Recht je rug en kies voor het avontuur. Ga naar het theater.


Of het nu cabaret is, toneel, dans of mime, het is een verademing om samen met mensen van vlees en bloed te kijken naar mensen van vlees en bloed die met overgave ons het vlees en bloed van het leven laten zien op een podium.


En daarbij komt ook nog eens, de resolutie van een liveoptreden is vele malen beter dan welk beeldscherm dan ook. Geen spiksplinternieuwe, peperdure flatscreen kan op tegen de intense beleving van het daadwerkelijke leven.


Expeditie Robinson kunnen we terugkijken. Een theatervoorstelling niet. Dat is pas leven in het hier en nu. Over een unieke ervaring gesproken.


Namens al mijn collega's heet ik u bij deze van harte welkom in het theater. Wij zijn uw enige optie voor een avondje uit en die verantwoordelijkheid nemen we. Ik garandeer u dat wij iedere avond alles geven. Dus kom. U bent welkom.

bottom of page