top of page

Volodymyr Zelensky

De beroemdste komiek van dit moment is niet Theo Maassen of Hans Teeuwen. Niet Louis CK of Dave Chappelle.


Ik denk dat, tot een week geleden, niet veel mensen zijn naam kenden. En als ze zijn naam al kenden wisten ze hoogstwaarschijnlijk niet dat hij komiek was.


Zijn naam is Volodymyr Zelensky. In eigen land werd hij beroemd vanwege zijn komische rol in de serie 'Dienaar van het volk'. Hierin speelt hij een gewone burger die onverwacht president wordt van het land.


Het sprookje kwam tot leven. Volodymyr werd president. Van Oekraïne. Vorige week dinsdagnacht brak hij wereldwijd door met zijn glansrol in 'Poetin's Oorlog'. Helaas bittere werkelijkheid.


Zonder twijfel zal hij worden onderscheiden voor deze rol. Laten we in godsnaam hopen dat het niet postuum hoeft.


Het is onwerkelijk. Alles. Oorlog in Europa. De krankzinnige beslissing van Poetin om Oekraïne binnen te vallen. Het lijkt wel alsof hij zijn best doet om de slechterik te spelen in een slechte B-film. Een megalomane, paranoïde gek die alles en iedereen mee trekt in zijn inktzwarte draaikolk van geweld en vernietiging.


Tussen de vele beelden van protesten zag ik iemand met een bord waarop geschreven stond: 'Dear Putin, let's speed up the part where you kill yourself in a bunker'. Ook dat moet van de hand van een komiek komen.


In de verschrikkelijke film waarin we terecht zijn gekomen voldoet Poetin aan alle eisen van de karikaturale badguy. Hij is klein. Veel dictators zijn klein van stuk en hebben dus iets te compenseren. Hij is op het stupide af ijdel en er staat geen maat op zijn bloeddorstige gekte.

Maar gelukkig is er ook een held. Zoals dat gaat in films is de held iemand waar je het niet van verwacht. Superman is overdag de schuwe journalist Clark Kent. Spiderman is eigenlijk de saaie scheikundige Peter Parker. Batman de luie miljonair Bruce Wayne.


Volodymyr Zelensky is komiek. Maar nu ziet de hele wereld dat hij het durft op te nemen tegen Poetin. Zijn vastberaden onverschrokkenheid maakt diepe indruk. En met hem alle Oekraïners die met gevaar voor eigen leven weerstand bieden aan de invasie. Hartverscheurend heroïsch.


De dertien helden van Slangeneiland zijn vermoord, maar hun laatste woorden zijn voor de eeuwigheid. 'Russisch oorlogsschip, go and fuck yourself'.


Nu is de vraag, welke rol spelen wij in deze film?

bottom of page