top of page

Views en Likes

15.000 keer. Zo vaak is het eerste filmpje van mij dat ik op social media plaatste bekeken. Een absurd aantal.


Het toont niet eens een grap waar ik weken lang aan heb geschaafd. In feite heb ik er geen enkele moeite voor gedaan. Er ging een telefoon af tijdens mijn optreden. Ik besloot en plein public op te nemen en me voor te doen als de degene waar het telefoontje voor bedoeld was. Met alle gevolgen van dien.


Ik heb een haat-liefde verhouding met social media. Meer haat dan liefde. Het is een systeem dat geld verdient aan je diepste angsten. Ben ik goed genoeg? Hou je van me? Als een junk verlangen we naar het volgende shot dopamine dat ons met iedere like wordt toegediend.


Ik etaleerde me altijd gretig als iemand die zijn ziel niet aan de socials verkocht. Daarvoor was ik te puur en eigenzinnig. Facebook, Instagram, veel te oppervlakkig en vluchtig voor zo'n diepzinnig mens als ik.


Net als zo'n ongelooflijk irritant iemand die vanuit een morele superioriteit maar al te graag verkondigt dat hij niks van televisieprogramma's weet. Sterker nog, hij heeft helemaal geen televisie. Nee, hij leest boeken of is soms een avond lang gewoon helemaal stil.


De waarheid is dat ik er doodsbang voor ben. Omdat ik het niet snap. Natuurlijk is het een verschrikkelijk iets dat je aantal volgers en hoeveelheden views iets zouden zeggen over hoe goed of geliefd jij als persoon bent.


Maar dat is niet de reden waarom ik er tot nu toe niet aan meedeed. Niet de enige reden. Mijn aangeboren onkunde met computers, smartphones, tablets én mijn weerstand tegen alles wat me niet van nature makkelijk afgaat, weerhielden me van een sprong in het digitale diepe.


Mijn goede vriend en collega-cabaretier Teun van den Elzen rookte me uiteindelijk uit mijn analoge hol. Het incident met de telefoon was instagrammable, zei hij. Met engelengeduld hielp hij mij, de Neanderthaler, van het donker naar het digitale licht.


Nu heb ik een eigen YouTube-kanaal en is mijn eerste filmpje als comedian op de socials gelanceerd. Teun was ook degene die me er op moest wijzen dat ik 15K viewshad op Instagram.


Het erge is, het werkt. In één klap heb ik een groot potentieel publiek aangeboord. Ik heb views en likes. Ik ben verkocht. Nu wil ik meer.

bottom of page