top of page

Verzet

De dood lacht naar ons allemaal, het enige wat we kunnen doen is terug lachen. Aldus Marcus Aurelius, Romeins keizer en boegbeeld van de Stoïcijnen. Je kunt je afvragen of er überhaupt wat te lachen valt bij iemand die met zulke uitspraken komt, maar toch. Er spreekt een rebellie uit die mij aantrekt. Dat we er aan gaan dat is tot daar aan toe. Maar om me daar nou stilzwijgend bij neer te leggen. De zin van mijn leven maak ik nog altijd zelf.


Helaas valt er weinig te rebelleren deze dagen. Thuis blijven is de grootste daad van verzet tegen het virus. Als cabaretier zijn er al helemaal geen opties. Theaters zijn al weken dicht en dat zal ook nog weken zo blijven.

Met mijn broer en een vijftal goede vrienden organiseren we al jarenhet Piet Naus Memorial Festival. Vernoemd naar één van de meest eigenzinnige inwoners die ons dorp heeft gekend en zonder twijfel één van de grootste drinkers. Een talent dat hem helaas fataal is geworden. Voor ons genoeg reden om als boegbeeld van ons festival te dienen.


Het feit wil dat onze 'Piet Naus'-organisatie zo is samengesteld dat ons samenzijn een behoorlijk explosieve cocktail van dadendrang en rebellie is. Niks doen is geen optie. Nu donkerte ons omringt, de avondklok op scherp staat en er weinig licht gloort aan de horizon, besloten wij zelf wat 'licht' te maken; 'De Corona Conference'. Een 'livestream' sketchshow vanuit café Wetemans in Leveroy.

Afgelopen zondag ging ik hiervoor op bezoek bij theatermaker Jan Schroën om een item te filmen. Jan is onze gids in de duisternis, want voor hem is donkerte bekend terrein. Hij verloor zijn zoon Tomas en maakte hier de indrukwekkende voorstelling 'Witte Lelies' over. Eigenlijk zou hij die nu spelen.

Buiten in de kou en de regen, bij een brandend vuur, terwijl we de kerkklokken van Beegden de hele en halve uren hoorden wegslaan, sprak ik met Jan over omgaan met verdriet en tegenslag. Hij zei daar onder andere dit over: “Verzet je niet tegen het onvermijdelijke, maar geef vorm aan je verdriet of frustratie. Praat erover, teken, zing, schrijf, bouw.”


Vorm geven aan deze ellende als daad van verzet. Precies wat we met 'De Corona Conference' willen. En dat er dan ook nog wat te lachen valt.


Zaterdag 30 januari, 21u “De Corona Conference”, www.pietnausmemorialfestival.nl

bottom of page