top of page

Vervelen

Niks doen is een belangrijk onderdeel van mijn vak.


Het klinkt tegenstrijdig, maar om productief te zijn moet ik niet hard willen werken. Creativiteit laat zich niet sturen. Ideeën komen niet op commando. Ik kan niet in mijn agenda zetten 'dinsdag van negen tot half elf: goeie ideeën krijgen'.


Rondlummelen, aanklooien, vervelen. Een beetje lezen, kruiswoordpuzzeltje in de krant, rondje fietsen. Ik moet mijn onderbewustzijn, waar ideeën vandaan komen, zodanig afleiden dat het niet in de gaten heeft dat er gewerkt moet worden. Het onderbewuste houdt er niet van als er op zijn vingers wordt gekeken.


Zodra ik heel bewust ga wachten op een goed idee komt er niets. Juist onder de douche, tijdens de was ophangen, op de fiets naar de groenteboer, schiet er ineens iets te binnen.


Vergelijk het met vissen. Soms zit je uren naar een dobber te staren zonder dat er iets gebeurd. Soms gaat die dobber een hele dag niet onder. Je moet rustig afwachten. Pilsje drinken, beetje kletsen met collega vissers. En zodra je beet hebt, dan kom je in actie. Binnenhalen die vis.


Vanaf dat moment is het wachten en lummelen voorbij en kan ik gewoon aan het werk. Schrijven, slijpen, schaven.


Maar ja. Vervelen en rondhangen. Hoe doe je dat met een dreumes van bijna een jaar die constant aandacht nodig heeft, alle planten omtrekt en een algeheel talent heeft om precies dat te doen wat niet mag?


Dat vergt een zeer strakke planning en communicatie met mijn vriendin. Ik moet economisch met mijn tijd omgaan zodat ik genoeg tijd overhoudt om me te vervelen. Een delicate koorddans.


Ook in de volgende fase, wanneer de voorstelling af is en er niet meer naar ideeën hoeft te worden gevist, blijft niets doen en vervelen een essentieel onderdeel van het vak. De tour win je in bed, zei Joop Zoetemelk al. Hij heeft gelijk.


Als ik 's avonds anderhalf uur in mijn eentje op het podium moet staan kan ik niet de hele dag vol plannen met afspraken of andere bijzaken.


Een jachtluipaard, het snelste dier ter wereld, ligt niet voor niets de hele dag te luieren in een boom. Die zie je ook niet de hele tijd van hot naar her drentelen en druk zijn met van alles en nog wat. Die moet alles opsparen om één of twee keer per dag te exploderen.

Eigenlijk is het keihard werken. Dat niks doen.

bottom of page