top of page

Uitmaken

Ik zit met een vreemd probleem. Het houdt me al een paar weken bezig. Als ik eerlijk ben, eigenlijk al een paar jaar. Een sluimerend gevoel waar ik maar niet van af kom. Ik schaam me er een beetje voor en weet niet met wie ik erover kan praten.


Ik wil het uit maken met een vriend. Zo. Dat is er uit.


Het werkt niet meer. Dat is niemands schuld. We willen andere dingen. We zitten elkaar in de weg. Stiekem hoopte ik dat onze vriendschap langzaam maar zeker vanzelf zou dood bloeden. Dat we allebei aanvoelden 'het is wel goed zo'. Maar dat is nou net het probleem.


We voelen elkaar niet meer aan. Hij wil meer dan ik. Mijn smoesjes en uitwegen beginnen een beetje op te raken. Het excuus 'ik moet spelen' of 'mijn dochtertje is ziek' begint zijn waarde te verliezen. Ik heb nog niet gelogen, mijn alibi is tot nu toe valide, maar ik weet niet hoelang ik dit nog vol houd.


Ooit waren we maten. Drinkebroers vooral. We vonden elkaar in het avontuur en de nacht. Zwalkend van café naar café, benieuwd in welke problemen we nou weer konden verzeilen. Wie in welk bed wakker zou worden.


Nu deze dagen achter me liggen blijkt er ineens weinig meer te zijn wat ons bindt. We hebben niet veel te bespreken in nuchtere toestand. Het idee dat ik een hele middag of avond met deze vriend moet doorbrengen vind ik nu al een even claustrofobische als vermoeiende gedachte.


Een relatiebreuk is nooit makkelijk. Met vriendinnen ben ik er door schade en schande inmiddels een ervaringsdeskundige in. Beide kanten van de medaille ken ik maar al te goed. Ik weet hoe het voelt wanneer iemand zegt 'ik wil dit niet meer', terwijl ik juist nog zo graag wil.


Maar met een vriend is dit nieuw. Onbekend terrein. Ik heb ook nog nooit gehoord dat iemand een vriendschap verbreekt. Mannen zijn broeders. Gabbers. Kameraden voor het leven. Die hebben aan één woord genoeg. Geen gedoe, geen gezanik. Dacht ik.


Ik ben bang dat dit de vervelendste en pijnlijkste break-up tot nu toe wordt. Dit wordt geen 'schone' breuk. Ik hou rekening met ernstige complicaties en slepende bijwerkingen. Mocht iemand ervaring hebben met zo'n pijnlijke situatie, mail me gerust. Ik kan alle tips gebruiken.

bottom of page