top of page

Thuisnadeel

In vrijwel elke tak van sport is het een geliefd fenomeen. Thuisvoordeel. Met eigen publiek als twaalfde man stijgen voetballers boven zichzelf uit. Wielrenners kunnen net wat dieper tasten wanneer ze door een haag van landgenoten fietsen. Een kolkende Kuip, bocht zeven van de Alpe d'Huez. Net dat beetje extra wat het verschil maakt tussen winnen en verliezen.


Als cabaretier ligt dat net wat anders. Je bedenkt een wereld op het podium. Je maakt van jezelf een personage door karaktereigenschappen aan te zetten. Je creëert situaties, gedachtegangen, verhalen die voortkomen uit je fantasie. Al met al is het een truc die je speelt. Een illusie.


Wat niet per se helpt is de keiharde realiteit van familie en vrienden in de zaal die je op elk moment doen beseffen 'zij weten dat ik maar wat sta te lullen, dat het niet waar is. Zij weten hoe het echt zit'. Bij een show die ingespeeld is, die je door en door kent, is dit nog wel te verdragen. Het materiaal kent geen verrassingen meer voor je, dat doet het werk voor je.


Maar bij try-outs is dit een extra handicap. Je materiaal is nog niet af. Sommige stukken ken je goed, andere heb je nog nooit op een podium vertelt. Er is nog geen samenhang, geen ritme, geen bekend terrein. Oftewel, een sprong in het diepe waarbij een zachte landing absoluut geen garantie is. Op je muil kletteren in Waddinxveen waar je toch niemand kent is te verdragen. Naar huis, wonden likken en weer aan de slag. 'Thuisvoordeel' is in dit geval dus 'thuisnadeel'.


Vanaf morgen speel ik vier try-outs in Weert. Mijn achtertuin. Reken maar dat familie en vrienden onderhand wel eens willen zien waar ik de hele tijd mee bezig ben. Ik heb nog nooit langer dan een half uur gespeeld en nu ga ik, vier avonden, drie kwartier, try-outen voor een 'bekend' publiek. Wat doe ik mezelf aan?


Ik klamp me vast aan de eerste wet van humor: Comedy is a man in trouble. Wat dat betreft kan het niet stuk komende week.

Voor de duidelijkheid, het is als beginnende cabaretier een luxe om vier avonden achter elkaar te kunnen try-outen. Het is geweldig dat het Limburg Festival me daar de kans voor geeft. Maar ik wil bij deze iedere lezer die mij niet kent vragen om snel nog een kaartje te kopen. Hoe meer onbekenden hoe beter!

bottom of page