top of page

Stofzuigen

Hoe doorgrond je de mens? Hoe weet je wat je aan iemand hebt? Hoe weet je wat voor vlees je in de kuip hebt?


Om een antwoord te geven op deze prangende vragen heb ik een theorie ontwikkeld die alle conclusies van gedragswetenschappers en psychologen overbodig maakt. Een theorie die even simpel als doeltreffend is en die ik voor het gemak heb teruggebracht tot één eenvoudige oneliner.


'Je bent hoe je stofzuigt'. (Laat deze woorden maar eens rustig op je inwerken.)


Want met het zuigen van stof, beste lezer, toont de mens haar ware aard. Stofzuigen is exemplarisch voor iemands manier van leven. Het laat zien welk menstype je bent.

Grofweg zijn er twee menstypes. Qua stofzuigen dan. 'Op het oog' en 'Fatsoenlijk'.


Ik behoor absoluut tot de eerste categorie. Ik stofzuig 'op het oog'. Vluchtig en slordig. Het lijkt schoon maar dat is het niet. Soms stofzuig ik zelfs om schoenen heen omdat ik geen zin heb om ze weg te zetten. Onder de bank durf ik al niet meer te kijken.


Eigenlijk moet je spullen aan de kant schuiven en optillen. Je moet af en toe de stang eraf halen om in de moeilijke hoekjes te komen. Je moet met de 'mat-stand' werken. Er zijn zelfs verschillende mondstukken voor degene die echt wat van hun leven willen maken. Zij behoren tot de categorie 'Fatsoenlijk'. Die vervangen zelfs regelmatig de stofzuigerzak.


Natuurlijk zouden we allemaal tot die tweede categorie moeten behoren. Ons leven zou keurig onderhouden moeten zijn. Spik en span. Niks wegmoffelen. Niet denken 'het is wel goed zo', 'dat doe ik later wel' of 'dat zien ze toch niet.' We zouden volwassen moeten zijn en 'fatsoenlijk' onze zaakjes op orde moeten hebben.


Maar ja. Daar hebben wij van 'Op het oog' nu eenmaal geen zin in. We hebben het te druk met aanklooien, rond rommelen en doen waar we zin in hebben. We zien wel. Dat het allemaal een beetje ranzig is en er nog flink wat achterstallig onderhoud in ons leven is, dat nemen we op de koop toe.

Dus, mocht je iemand in je leven hebben waarvan je niet zeker weet wat je aan diegene hebt, laat hem of haar even stofzuigen. Is alles écht schoon? Dan heb je keurig, verantwoord persoon te pakken. Ben je toch meer op zoek naar avontuur en 'joie de vivre'? Klaag dan ook niet over de rommel.

bottom of page