top of page

Routerboer

Comedy is a man in trouble. Deze uitspraak van de legendarische Amerikaanse komiek Jerry Lewis troost me, wanneer ik weer eens in de clinch lig met de wereld zoals die is. Een terugkerend gevecht is die van 'dingen regelen met computers'.

Het moet heerlijk zijn om je zaakjes op orde te hebben. Om geduld te hebben en redelijk te zijn. Om niet in woede te verzanden of in paniek te verdrinken wanneer welk apparaat dan ook niet precies dat doet waar het voor gemaakt is. Om dan rustig te blijven en probleemoplossend te werk gaan. Kortom, om een volwassen persoon te zijn.

Ik ben dat niet. Heel kinderlijk ben ik er van overtuigd dat ik hoogstpersoonlijk wordt tegengewerkt door een geheime orde van computers en internet. Bij iedere poging om een probleem op te lossen verdwijn ik verder in een kafkaësk doolhof van digitale valstrikken.

Dit alles kwam laatst prachtig georkestreerd samen toen ik een nieuwe router moest hebben. Want de oude was...op? Leeg? Geen idee. Ik had geen internet in elk geval.

De ellende begon al met het bellen naar de klantenservice. Nadat ik me eerst door een oerwoud van keuzemenu's had gebaand, hoorde ik een stem die zei 'er zijn nog zes wachtenden voor u'. Daarna, stilte. Geen wachttoon, geen muziek, niks. Overgeleverd aan een onmetelijke leegte.

Binnen enkele minuten kwam ik in de meest abstracte, existentialistische vraagstukken terecht: 'ben ik nog aan het wachten of niet? Heb ik contact of ben ik alleen? Ik wacht dus ik ben? Geldt dat niet voor heel het leven? Staan we niet allemaal eenzaam te wachten in een groot leeg universum? Komt er nog antwoord? En van wie?'

'Hoi met Irma, bedankt voor het wachten'.

Met mijn laatste krachten zei ik dat ik een nieuwe router nodig had. Het antwoord duwde me alleen maar verder het digitale labyrint in. Woorden als persoonlijke portals, abonnementspakketten en installatieroutes dreven me naar de afgrond.

Waarom kan het niet simpel?

Ik wil een routerboer.

Die, net als de melkboer vroeger, langs de deur gaat met een kar vol routers.

'Wat voor een router had u gewild?'

'Nou gewoon, voor internet'.

'Juist, dat horen we het liefst, gewoon voor internet. Had u daar nog wat wifi bij gewild?'

'Ja doe maar een litertje of twee'.


Gewoon een routerboer. Is dat soms teveel gevraagd?

bottom of page