top of page

Oplossing

Ik zat in de trein en moest poepen. Het spijt me dat ik zo plat en lelijk van start ga maar het is niet anders. Soms is het leven plat en lelijk.


Naar het toilet gaan in de trein doe je alleen wanneer het hoognodig is. Thuis is het een moment van rust en contemplatie. Het is heerlijk om je even af te sluiten van de buitenwereld. Zowel fysiek als geestelijk laat je alle ballast los.


De nood was echter te hoog en de reis te lang. Ik moest eraan geloven. Met tegenzin draaide ik het deurtje open, de stank ontnam me alle lucht.


In opperste concentratie nam ik de gewenste houding aan zonder verder ook maar iets aan te raken. Zowel fysiek als geestelijk werd hier het uiterste van me gevraagd om deze missie te doen slagen.


Ik had echter één cruciaal onderdeel over het hoofd gezien. Nadat ik mijn taak had volbracht greep mijn hand naar het toiletpapier. Een nieuw, zo mogelijk nog groter probleem, diende zich aan. Er zat nog maar één velletje op de rol.


Paniek sloeg toe. Zweet brak uit. Hoe red ik me uit deze benarde situatie?


In de beperking toont zich de meester, heeft mijn vader me geleerd. Normaal gesproken ben ik een royale roller. Ik neem liever teveel dan te weinig papier. Nu had ik maar één kans. Alles moest in één keer goed gaan. Niets mocht worden verspild.


Het is raar om te zeggen maar u had me moeten zien. Een Japanse origami kunstenaar was er niets bij. Ik heb gescheurd, gevouwen, gefrommeld. Iedere millimeter van elke laagje heb ik optimaal gebruikt.


En wonder boven wonder is het me gelukt! Met één enkel velletje ben ik als winnaar uit de strijd gekomen.


Ik kan nu niet anders denken dan dat dit ogenschijnlijk banale en nietszeggende voorval de oplossing voor grote wereldproblematiek in zich draagt.


We gebruiken teveel omdat er teveel is. Ik heb het aan den lijve ondervonden. Het kan met veel en veel minder. Schaarste is de nieuwe rijkdom.


Iedereen zou voor één jaar, van alles maar één mogen gebruiken. Eén bord, één vork, één broek, één soort beleg, één stuk zeep, één tank benzine. Het einde van alle verspilling.


U zult zien, het kan.

En als u me niet gelooft, ga naar de wc en ondervind het zelf.

bottom of page