top of page

Open Mic

Er is een onuitgesproken band tussen comedians. Ook al ken je elkaar niet, ook al lig je elkaar niet, je hebt allebei dezelfde ellende doorstaan.

Je hebt een bepaalde sneuvelbereidheid nodig in dit vak. Een combinatie van blind vertrouwen en een ontzettende dikke plank voor je kop. Er zijn meer redenen om er niet aan te beginnen of er meteen weer mee te stoppen, dan aanleidingen om door te gaan.


Deze band wordt vaak gesmeed tijdens de 'open mic'. Dit is de kraamkamer, het laboratorium en de executiekamer voor veel comedians en cabaretiers. Het zijn de meest kwetsbare, onmisbare en pijnlijke avonden van het vak.


Iedereen mag zich opgeven en niemand krijgt betaald. Dat schept een band. Je wil het blijkbaar zo graag dat je bereid bent vaak ver te reizen, om onbetaald, naakter dan naakt op een podium te gaan staan.


Van ervaren rotten die nieuw materiaal testen tot beginners die zich hebben laten verleiden door hun vrienden die maar bleven zeggen dat je zo grappig bent en dat je 'zo op een podium kunt'.


Iedereen is gelijk tijdens een open mic. Een routinier kan plots door het ijs zakken en veranderen in een stamelende beginneling, terwijl de onbevangenheid van het beginnersgeluk de tent kan doen afbreken.


Acht minuten. Dat is de tijd die je gegund is. Of waar je toe veroordeelt bent in sommige gevallen. Daarna gaat er een lampje branden en moet je van het podium af. Acht minuten klinkt niet lang maar voelt als een eeuwigheid wanneer het mis gaat.


Werken aan een solide stand up comedy set is een lang, moeilijk en kwetsbaar proces. Twee stappen vooruit en één terug. Soms één vooruit en twee terug. Een comedy club, met open mic avonden, is hierbij onmisbaar.


Regelmatig optreden, materiaal bijschaven, vertrouwen kweken en niet te vergeten het evalueren met je vakbroeders- en zusters. Allemaal ingrediënten van het rijpingsproces. Dat schept de band. Iedere comedian bewandelt hetzelfde glibberige, moeilijk begaanbare pad.


Hoe vermakelijk ook voor het publiek en hoe aantrekkelijk voor onbekende comedians en cabaretiers, dit proces is eigenlijk niet geschikt voor de sensatie van een tv-programma.


Dus mocht je de droom hebben om cabaretier te worden, schrijf je in voor een open mic, geniet van de lange en soms onbegaanbare weg, het hoort er allemaal bij. En je bent niet alleen.

bottom of page