top of page

Niet weten

Het is grijs en het regent als ik in mijn auto stap om van Leveroy naar Amsterdam te rijden. Ik weet het even niet meer.


Deze rit, die ik vaak maak, komt als geroepen. Met een goede podcast als metgezel kan de reis me niet lang genoeg duren. Vandaag heb ik geluk. Het tweede seizoen van 'Ervaring voor beginners' is gestart. De podcast serie van Theo Maassen waarin hij steeds precies een uur praat met makers over de kunst van het maken.

Ik start de auto, zwaai mijn ouders gedag en hoor Theo zeggen dat ontwerper en kunstenaar Erik Kessels te gast is. Nog voor ik de snelweg op draai bij Kelpen ben ik alle ellende vergeten en ga op in het gesprek.

Vol passie praat Kessels over zijn vak. Over de moeizame start. Geboren in Swalmen lag er bepaald geen rode loper uitgerold over het pad naar het kunstenaarschap. Als kleine jongen had hij geen enkel aanknopingspunt hoe dat te bereiken. Etalages inrichten was het enige dat hij kon bedenken dat in de buurt kwam van 'iets creatiefs'. Hij moest zich eigenhandig een weg zien te banen naar zijn beloofde land.

Terwijl ik via de A2 Limburg verlaat moet ik denken aan mijn jeugd. Ik wilde cabaretier worden, maar woonde in Leveroy. De Bonte Avond was het enige dat ook maar een beetje leek op 'iets met toneel'. Ook ik had geen voorbeelden of aanknopingspunten. Maar net als Kessels voelde ik dat brandende verlangen. Niet willen maar moeten.

Tankstation De Lucht glijdt aan me voorbij terwijl Kessels vertelt over het belang van twijfelen. Niet weten. Zodra je een idee krijgt ben je als maker geneigd om dit idee zo snel mogelijk vast te leggen en vorm te geven. Bang dat het vervliegt of vergeten wordt. Hij pleit ervoor om dit tot het allerlaatste moment te rekken. Om zolang mogelijk te zoeken en te experimenteren. Om te genieten van de onzekerheid waarmee dit gepaard gaat en die ook hij iedere keer weer moet ondergaan.

Aan twijfels en onzekerheden geen gebrek deze dagen. We weten meer niet dan wel. Misschien moeten we het 'niet weten' dan maar omarmen. Misschien moeten we even geen antwoorden verlangen maar gedijen in de twijfel. Erik en Theo zijn het in ieder geval roerend met elkaar eens.

Terwijl ik de auto parkeer weet ik wat me te doen staat. Niet weten.

bottom of page