top of page

Kapsalon Theater

Morgen mag ik weer optreden. In 'Kapsalon Comedy Club Haug' in Rotterdam. Iedereen kan zich een nieuwe coupe laten aanmeten en heel toevallig spelen er ook een paar podium-hongerige comedians.

De landelijke protestactie 'Kapsalon Theater' laat morgen theaters door het hele land voor één dag ombouwen tot kapsalon, want dan mag er wél gespeeld worden.


Waarom de winkels wel open mogen en de culturele sector niet? Ik durf er allebei mijn handen diep voor in het vuur te steken dat er in een museum meer afstand wordt gehouden dan in de Bijenkorf. Het theater is momenteel misschien wel de veiligste plek die er is. Veiliger nog dan thuis. Je visite heeft geen vaste looproutes, geen geplaceerde zitplaatsen en blijft vaak langer hangen dan je wil.


Het is, voor de zoveelste keer, duidelijk waar de prioriteiten liggen in dit land. In ieder geval niet bij cultuursector. Shoppen! We winkelen ons deze crisis uit. Even je hoofd helemaal leeg kopen met een 'Rebalancing Routine Giftset' van Rituals. De kassa moet rinkelen en ondertussen zetten we maar weer een dvd'tje op.


De culturele sector, die koddige hobbyclub, die kan wel weer wachten. Eerst het échte werk!


Geestelijk gezien is dit land een pasta zonder saus. En als er al saus is, dan is het van die kant en klare zooi. Goedkoop, snel en effectief.


Ik wil de échte saus! Waar moeite voor is gedaan. Die dagen heeft staan marineren en pruttelen. Vol van smaak. Een rijk aroma van kruiden en specerijen waar iemand met verstand van zaken langer dan tien minuten over heeft nagedacht en me hoopt te verrassen met nieuwe smaken.


'Het is alsof ze ons niet moeten', zei Sanne Wallis de Vries na de persconferentie van afgelopen vrijdag. Nou, ik kan je verklappen Sanne, dat klopt!


Na een jarenlang afbraakbeleid waarin de hele culturele sector is kapot bezuinigd, toont deze crisis nogmaals aan dat we op de laatste plaats komen. Wij krijgen de kliekjes van een pasta zonder saus.


Het liefst zou ik het uitmaken met onze beleidsmakers en opzoek gaan naar een nieuwe liefde. Iemand die wél oog heeft voor cultuur en moeite wil doen voor iets wat niet direct meetbaar is, maar wat onze geest een leven lang kan voeden.


Helaas zitten we voorlopig vast in een schrale relatie met een fantasieloze boekhouder. Hopelijk komt er snel een nieuwe vlam.

bottom of page