top of page

Henk Veugen

Ik ben ingehaald door mijn eigen fantasie. Ik heb verloren van een hersenspinsel. Komiek, enfant terrible, visionair, steuntrekker en lapzwans Henk Veugen is me te snel af geweest.


In Utrecht wordt ieder jaar het Utrecht International Comedy Festival georganiseerd. Een meerdaags festival waar comedians uit binnen- en buitenland worden uitgenodigd om te spelen. Een van de piketpaaltjes die ik een jaar geleden in mijn horizon had geslagen was, uitgenodigd worden voor dit festival. Toegelaten worden tot de selectie, om het in voetbaltermen te duiden.


Het virus gooide uiteraard roet in het eten. Publiek en artiest worden al maanden van elkaar gescheiden. Om toch een vorm van podiumbeleving te benaderen moet het beeldscherm troost bieden. Online talkshows en voorstellingen doen keer op keer hun uiterste best om de fletse kopie van de werkelijke beleving te ontstijgen.


Ook ik heb het afgelopen jaar aan meerdere online shows deelgenomen. Hoe fijn het ook was om in godsnaam toch iets te kunnen doen, iedere keer was het gevoel na afloop bij alle deelnemers hetzelfde, dit is het niet. Zoals je ook kan uitkijken naar eten van McDonalds. Je weet dat het niks is, je kan de verleiding niet weerstaan en na afloop voel je je leeg en een beetje verdrietig.


Voor de livestream show van Piet Naus TV deed ik een stand up act van vijf minuten als Henkie Veugen. Veugen is een mix van alle zatlappen die ik in mijn leven groots en meeslepend aan de bar zag hangen. Een kortzichtige cowboy zonder zelfreflectie met een nergens op gebaseerde overtuiging dat alles wat hij zegt grappig is. Een typische macho die liever denkt in rechten dan in plichten. Kortom iemand die, gezien de uitslag van de afgelopen verkiezingen, zou floreren aan de door opportunisme opgezweepte rechterkant van het kiezersspectrum.

Per toeval werd het optreden van Henkie Veugen opgepikt door een programmeur van het comedy festival in Utrecht.

En jawel, de heer Veugen kreeg een uitnodiging. Hij mocht vijf minuten lang zijn dubieuze licht laten schijnen op de hedendaagse politiek in hun livestream show.

Wat mij in een jaar nog niet is gelukt, lukt Henk in amper twee maanden. Met slechte woordgrappen, opportunistisch gezanik en vrouwonvriendelijke onzin geboekt worden op een groot podium. Ik zou bijna aan mezelf gaan twijfelen. Als ik Henkie Veugen niet was.

bottom of page