top of page

First Date

Ik zal eerlijk zijn, ik was bang. En die angst verbloemde ik door, net als de kandidaten van 'First Dates', te zeggen dat ik 'gezonde spanning' had. Maar ik scheet in mijn broek.


Voor het eerst in twee maanden mocht ik weer spelen. Drie kwartier meteen. Ik was ouderwets zenuwachtig. De hele dag onrustig, geen hap door mijn keel, eindeloos controleren of ik de volgorde nog wist, onzeker over nieuwe stukken tekst die ik nog nooit gespeeld had.


Spullen pakken, kleding netjes gewassen en gestreken, tanden gepoetst. Op naar De Speeldoos in Baarn. Het voelde een beetje als een 'first date'.


'Wat als ze me niet leuk vinden? Gewoon rustig blijven. Vertrouw op jezelf dan komt het altijd goed. En als ze je niet leuk vinden, dan is het pech voor hen.'


Ook bij de theaterdirecteur en het barpersoneel, de Sergio en Viktor zeg maar, was er opwinding te bespeuren, want 'we mogen weer mensen ontvangen.'

De foyer was brandschoon, koelkasten bijgevuld en gespiegeld, kleedkamers tiptop.


Golven van enthousiasme en onzekerheid wisselden elkaar steeds sneller af naarmate de aanvangstijd dichterbij kwam.


Ik was benieuwd naar het publiek. Wie zou mijn 'date' zijn? Zouden ze er zin in hebben? Zouden ze kritisch zijn? Zouden ze wel komen?


Een kwartier voor aanvang druppelde het publiek de zaal in. Hoge lachjes, bassende stemmen, flink wat geroezemoes. Het was duidelijk, die hadden er zin in. De verwachtingen waren hooggespannen na twee maanden Netflix.


Goed. Tekst laten liggen nu. Dat heeft toch geen zin meer. Ontspan. Concentreer je op de mensen. Stel je open voor contact. Een nieuwe liefde.


Net als Sergio kwam theaterdirecteur Tom melden dat ze al klaar zaten. Mijn date.


Oké. Rustig blijven. Ademen. Niet te graag willen. Niet te opdringerig zijn. Laat het gewoon ontstaan. Maar verleid ze wel.


Licht uit. Spot aan. Daar gaan we. Op goed geluk. Ik loop het zwarte gat van de zaal tegemoet.


Na een onwennige fase van aftasten brak het ijs gelukkig snel. We hadden een klik. Ik speelde vrijuit en het publiek was lekker brutaal.


De drie kwartier vlogen voorbij, we hadden allebei het gevoel dat deze date te kort was.

Jammer dat er niemand was om ons na afloop te vragen of we elkaar nog een keer wilden zien.

Ik had voluit 'ja' gezegd. Op naar een vervolgdate.

bottom of page