top of page

Disciplines

Mijn try out tournee is begonnen en daarmee begeef ik me de komende tijd in twee disciplines. Cabaret en stand-up. Ze lijken erg op elkaar maar toch zijn het twee verschillende werelden. Met allebei hun eigen regels en wetmatigheden.


Je kan het vergelijken met atletiek. Stand-up lijkt op de korte afstand. Explosief en dynamisch. Cabaret is de marathon. Je hebt inhoud nodig en die moet je verdelen over een langere tijd. Namelijk anderhalf uur.

Stand-up is rauw. De omstandigheden spelen een grote rol. Je speelt in een line-up met meerdere comedians. Als een collega voor je de pannen van het dak speelt, heeft dat invloed. Daar moet je dan overheen. Of op zijn minst hetzelfde niveau halen. Maar het tegenovergestelde bestaat ook. Als een andere comedian 'dood' gaat en het publiek ijzig stil blijft, dan moet je daarna ook flink aan de bak.


Bij een stand up show zit het publiek bijna op je schoot. Ze mogen drinken tijdens de show, kunnen ieder moment naar de wc, praten vaak terug, worden soms dronken.

De omstandigheden tijdens een stand up show zijn dominant en zeer veranderlijk. Dat maakt het ook zo spannend om te doen.


Iedere comedian heeft een kleine twintig minuten om zijn of haar verhaal te doen. Geen tijd voor lange intro's of voor poëtische omzwervingen, to the point! Hier en nu grappig zijn. De kunst is om onder al die omstandigheden tóch eigenzinnig, origineel of inhoudelijk sterk te zijn en niet alleen maar platte moppen tappen.


Een cabaretvoorstelling speelt in een theater. Dat is iets rustiger. Er is een groot podium, jij staat vol in het licht, het publiek zit comfortabel in het donker. De code is daar iets meer 'wij zijn stil, jij praat'. De spanningsboog is veel langer dus je hoeft als cabaretier minder snel van nul naar honderd. Niet alles hoeft continu grappig te zijn, als je wil is er zelfs tijd voor een lied.


Maar de druk is wat groter. Mensen komen speciaal voor jou. En een avond lang mensen boeien is toch iets anders dan twintig minuten.


Stand-up en cabaret liggen in elkaars verlengde. Heel veel cabaretiers leggen de kiem van hun voorstelling in de stand-up clubs. Het laboratorium waar de grappen en verhalen worden gekweekt.

Ik kan niet wachten om te spelen. Zowel in comedy clubs als in theaters. Twee disciplines. Aan de bak.

bottom of page