top of page

Boodschappenlijstje

Ik hou van boodschappenlijstjes. Dan bedoel ik niet mijn eigen lijstjes, hoewel ik blij ben als ik ze heb wanneer ik weer eens verloren loop in de supermarkt. Ik hou van de boodschappenlijstjes die mensen hebben achtergelaten in hun winkelmand.


Het geeft een prachtige inkijk in iemands leven en toont de ware aard. Ben je een 'vega-groenten-persoon' of een 'witte puntjes-halve liter-iemand'? Je bent wat je koopt.


Een handgeschreven briefje vertelt zoveel. Het handschrift, het soort papier, de volgorde. Het is alsof je in iemands dagboek leest.


Gisteren was het raak. Een lijstje van de buitencategorie. Het papiertje was niet veel zeggend, maar het handschrift was een wereld op zich. Rauw en eclectisch.


Uiteraard gaat het om de inhoud. En in al mijn jaren van lijstjesjacht heb ik nog nooit zoiets gezien. Kernachtig en volslagen absurd. Dit stond er.


'Eten. Cola. (iets onleesbaars). Vlees. Mayonise.


De vragen die deze opsomming opriepen werden me bijna teveel. Wie bedenkt zoiets? De opening alleen al: eten. De moeder van alle gedachten van alle boodschappenlijstjes ooit gemaakt gewoon bovenaan zetten. Het hele concept in de meest abstracte vorm.


'Cola', kraakhelder. 'Vlees', ook weer in de meest uitgepuurde variant. 'Maakt niks uit, gewoon vlees'. Vlees hoort volgens deze persoon dus ook niet bij 'eten'. Datzelfde geldt voor 'mayonise'. Ook geen eten, anders had het er niet los van gestaan.


Dit boodschappenlijstje staat, in al zijn absurde schoonheid, symbool voor de moderne mens. Mochten men zich over duizenden jaren afvragen hoe wij in deze tijd leefden, dit lijstje vertelt ons hele verhaal. Het zou in een museum moeten hangen. Een antropologisch wonder.


Nadat we ons zo ver hebben doorontwikkeld dat we niet meer op ons eten hoeven te jagen maar rustig alles wat we willen kunnen uitkiezen, is dit het dus.


De surplus van dit briefje is het derde, onleesbare punt. Het lijkt met een 'B' te beginnen en wisselt vervolgens een kleine 'a' met een blokletter 'A' af. Onder het woord lijkt nog een soort uitroepteken te staan.


Bij deze vraag ik uw hulp. Ik heb een foto van dit lijstje op mijn facebook en instagram gezet. Mocht u weten wat er staat, zet het in een reactie onder het bericht. De winnaar krijgt het product cadeau van mij. Volgende week maak ik de winnaar hier bekend.

bottom of page