top of page

Bevallen en opstaan

'Dus eigenlijk komen er twee geboortes', zei mijn vriendin terwijl ze haar stevig bollende buik vasthield. Met lichte schrik in mijn ogen knikte ik. Zo had ik het nog niet bekeken.

Zoals er een kind in mijn vriendin groeit, zo groeit er een voorstelling in mij. Beiden moeten nog geboren worden en vervolgens hebben ze ook allebei liefde en aandacht nodig. Hoe ga ik dat in godsnaam klaarspelen?

Stap voor stap lijkt me de beste methode. Ademen. Gewoon rustig doorademen. Een onmisbaar onderdeel van elke geboorte.

Ik ben me voorzichtig aan het inlezen in de wondere wereld van de bevalling. Mijn vriendin zal door een hel gaan, het minste wat ik kan doen is dan toch onderzoeken hoe die hel in haar werk zal gaan.

Het boek 'Bevallen en opstaan' (let op de woordgrap) blijkt een bijbel te zijn voor iedere beginnende cabaretier. Hoe meer ik lees over de geboorte hoe meer parallellen ik ontdek voor het maken van een voorstelling.

Afgelopen weekend kreeg ik al een eerste praktijkles. Eindelijk was het zover. Het langverwachte moment. Voor het eerst in een half jaar mocht ik weer spelen. Club Haug, Rotterdam. Het was zondagmiddag, een stralende zon schitterde in de Maas. Niet bepaald ideale omstandigheden om eens lekker in een donker hol te gaan zitten om vermaakt te worden door vijf comedians die na maanden stilstand ter plekke weer moeten uitvogelen hoe dit ook alweer werkt, optreden.


Ik deed alles fout. Ik had geen geduld, wilde te graag, kon me niet ontspannen en was niet 'in het moment'. Vervolgens was ik er dagen chagrijnig van. Ik kon het niet accepteren, ik voelde alleen maar verzet.


Overgave, ontspanning en geduld lijken de kernbegrippen in Bevallen en opstaan. Als de vliezen breken wil dat niet zeggen dat je ook meteen gaat bevallen. Dat kan nog rustig een uurtje of twintig duren. Elke stap, elke fase moet je laten komen en gaan. Pijn en angst zullen onherroepelijk komen aankloppen. Probeer ze niet buiten te houden maar binnenlaten die twee en geef ze een stoel. Ze zijn nodig om kracht uit te halen. Ontspanning kunnen vinden in het oog van de storm, dat is de kunst.


In oktober gaat mijn vriendin 'in première'. Ze lijkt er nu al meer klaar dan ik, terwijl ik nog een heel seizoen mag try outen voordat mijn voorstelling 'geboren' wordt. Gelukkig heb ik de zwangerschapscursus.

bottom of page