top of page

Bedankt

Ik richt me dit keer direct tot jou. Mijn lezer. Ik wil je namelijk bedanken. Zonder het te weten help je me enorm.


Al ruim een jaar deel ik wekelijks mijn gedachten met je. Mijn verbazing, mijn ergernis, mijn enthousiasme, mijn onzekerheden, mijn betweterigheid en mijn schaamte. Het is onderhand wel eens tijd voor een bedankje.

Ik luisterde naar de podcast van Theo Maassen Ervaring voor beginners. Sheila Sitalsing was te gast. Columnist bij de Volkskrant.


Theo en Sheila maakten de vergelijking tussen een column en een conference. In beide gevallen gaat het erom je gedachten over een onderwerp zo 'eigen' en persoonlijk mogelijk vorm te geven. De kunst is om dit smakelijk te doen. Geen droge uitleg, geen preek maar in mooie of juist scherpe bewoordingen. Met humor of juist door een provocatie.


Ik voelde me een beetje betrapt. Ik moet namelijk bekennen, beste lezer, dat ik je, zonder dit eerst met jou te overleggen, met enige regelmaat, gebruik. Als testpubliek. Als boksbal. Als schetsboek. Als klankbord.


Je bent mijn ideale proefkonijn. Het perfecte trainingsmaatje.


Als komiek staat alles in het teken van mijn voorstelling. Bij mij is niemand veilig. Ik observeer, demonteer, kopieer, fileer en imiteer alles en iedereen die ik tegen kom en zet het om in materiaal. Wat dat betreft ben ik een kannibaal.


Maar voor ik iets uitprobeer in de stand up club of in het theater, is het meer dan eens eerst op jou getest, beste lezer. Op jouw altijd luisterend oor. Op je bereidwillige blik. En daar wil ik je voor bedanken.


Vorige week bijvoorbeeld. Een goed voorbeeld. Ik schreef je over Kamp van Koningsbrugge. Hoe dat programma onze onbeholpen lulligheid tegenover de oorlog in Oekraïne pijnlijk bloot legt.


Een paar dagen later speelden we in Comedy Club Haug een benefiet show voor Oekraïne. Het feit dat ik jou, beste lezer, had gebruikt om mijn ideeën op te testen, maakte dat ik een goed stukje had op het podium. Het werkte. Dankzij jou.


Bij deze dus, bedankt. En weet, beste lezer, dat je mij ook altijd mag schrijven. Als je ergens mee zit maar je hebt je gedachten nog niet op een rijtje, of je wilt gewoon eens je driften en frustraties van je afschrijven, gebruik me gerust.

bottom of page