top of page

Atlantis

Ik las een artikel over het beroemde 'Stanford Marshmallow Experiment' en moest denken aan Wereldrestaurant Atlantis in Nederweert.


Het Marshmallow Experiment. Je geeft een kleuter een marshmallow en zegt erbij dat je even weg moet. Vervolgens beloof je dat als je terugkomt en de marshmallow er nog ligt, hij als beloning nóg een marshmallow krijgt. Uit het onderzoekt blijkt dat kleuters die zich wisten te beheersen op latere leeftijd gelukkiger, gezonder en succesvoller zijn.


Ik weet zeker dat ik als kleuter niet tot de categorie verstandig en beheerst behoor. Niet uit vraatzucht maar uit wantrouwen. Wie zegt mij dat die flapdrol in z'n witte doktersjas daadwerkelijk terugkomt? En ik ondertussen honger lijden zeker? Dacht het niet.


Beheersing is een moeilijke oefening. Zeker in tijden waarin 'vrijheid' het evangelie is, en 'je gevoel volgen' wordt gezien als de grootste daad van zelfontplooiing. Laatst voelde ik me ineens een soort angstige beklemming in mijn buik. Bleek ik gewoon diarree te hebben.


De spannende dans 'tussen je gevoel volgen' aan de ene kant en 'beheersing' aan de andere kant komt symfonisch samen in Wereldrestaurant Atlantis in Nederweert. Ze bieden er een onbeperkt all-in diner voor een vaste prijs.


Ik weet nog goed hoe het restaurant een paar jaar geleden haar deuren opende en er een haast seksuele siddering door ons dorp trok. 'Zo veel eten als je maar wil.' God bestond dus toch!


Ik moet zeggen, de dames en heren van Atlantis hebben wel degelijk een historisch besef en plaatsen zich dan ook in de lijn van de grote denkers. Ik citeer hier een fragment van hun website:


'De legende van Atlantis is ontstaan door de verhalen van Plato. Het mythische eiland was het aardse paradijs voor de halfgoden. De verloren stad is nu terug als Wereldrestaurant Atlantis'.


Ja precies! Zo had Plato het gewild! Een gigantische hal bij de A2 waar je à 32,50 voor een tijdslot van tweeën half uur al je lusten, ongenoegen en andere opgekropte gevoelens kunt botvieren op eindeloze stapels spare-ribs, lamsracken, varkensspiezen, wokvariaties, shoarmarollen, poffertjes, puddinkjes, suikerspinnen, chocoladefonteinen en als je geluk hebt, uit blind geluk en pure bloeddorst, na afloop ook nog eens thuis op je vrouw.


Of is het herrezen Atlantis aan de Randweg van Nederweert daadwerkelijk een aards paradijs? Zou er toch beheersing bestaan in de vreetgrot van Plato?


Als dat zo is krijgt iedereen van mij een extra marshmallow na afloop.

bottom of page